Van néhány olyan különleges alkalom az életben, melyeknél szokás szerint alkoholfogyasztással is ünneplünk. Ilyenek például a születésnapok, évfordulók, esküvők, diplomaosztók vagy szilveszteri bulik. Ezeken az eseményeken túl sokan szinte egyáltalán nem is fogyasztanak alkoholt, azonban egy friss tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztásnak pozitív egészségügyi hatásai lehetnek, főleg ha vörösborról van szó. Ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, a vörösbor segíthet megelőzni bizonyos életkorhoz kötődő látásproblémákat, például a szürkehályogot.
Van összefüggés a bor és az egészséges szemek között?
A mérsékelt vörösborfogyasztás több jótékony hatással is bír az emberi szervezetre. Jót tehet például a szív működésének, egészségesebbé teszi a bőrt, segíti a szervezet védekezését és megelőzheti a fogszuvasodást. Ráadásul legújabb kutatások szerint, ha időnként elfogyasztunk egy pohárka vörösbort, az segíthet megelőzni vagy késleltetni a szürkehályog kialakulását.
A szürkehályog az egyik leggyakrabban diagnosztizált szembetegség, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ főorvosa elmagyarázta, hogy ez a betegség általában 65 év felett jelentkezik, de fiatalabb embereket is érinthet. A szürkehályog első tünetei a szürkülő lencsében és homályos látásban jelentkeznek. Olyan érzés, mintha állandóan egy koszos lencsén keresztül próbálnánk nézelődni, amitől nehéz különbséget tenni színek között.
Tehát mennyi vörösbor az elfogadható mennyiség?
Az egyik legelismertebb és leghosszabb ideje működő európai szemészeti kutatóközpont vizsgálta a vörösbor szemre gyakorolt jótékony hatásait. A Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust és az University College London majdnem félmillió emberen végzett vizsgálatot. A kutatás során kiderült, hogy azoknál, akik mérsékelten fogyasztottak vörösbort, kisebb lehetősége volt a szürkehályog kialakulásának, mint azoknál akik kevésbé, vagy egyáltalán nem is fogyasztottak alkoholt.
Az idősebb korosztálynál gyakrabban fordul elő szürkehályog, mivel az évek során felhalmozódó oxidatív stressz károsíthatja a szervezetet. A vörösborban található polifenol antioxidánsok nagyobb mennyiségben jelen vannak, amelyek védő hatással bírnak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kutatások eredményei alapján nem lehet egyértelműen és kizárólagosan bizonyítani a vörösbor fogyasztása és a szürkehályog kockázatának csökkenése közötti kapcsolatot, csupán korrelációt lehet feltételezni.
Szeretne bővebben is tájékozódni a szürkehályogról? Kattintson ide, és kiderítheti milyen jelei vannak, mi is az pontosan és azt is hogy milyen vizsgálatokra lenne szükség. Az árakról szóló tájékoztatót itt találja.
Felhasznált szakirodalom:
https://www.ucl.ac.uk/news/2021/mar/low-moderate-alcohol-consumption-linked-lower-risk-cataracts