Műlencsék

EGYEDI MŰLENCSÉK, AZ ÖN IGÉNYEIRE SZABVA

A műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a műtét után optimális látási eredményt érjünk el.

A megfelelő lencsetípus kiválasztásához Dr. Nagymihály Attila az orvosi szempontok mellett figyelembe veszi az Ön életmódját, munkáját, mindennapos tevékenységeit, hobbiját stb.. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy az igényeinek leginkább megfelelő lencse kerül beültetésre. Többek között emiatt is kiemelkedő szerepe van a műtétet megelőző alapos szemészeti vizsgálatnak!

A lencsekiválasztás következő lépése a pontos lencsetervezés. Lényege, hogy meghatározzuk, hogy az adott szemre egyedileg melyik a legjobb lencse, amellyel a tökéletes látás biztosítható.

A lencsetervezést szemészetünkön a világ egyik legpontosabb optikai lencsetervező eszközével, a svájci Haag-Streit cég Lenstar készülékével végezzük. Ennek során “méretet” veszünk a szemről, és minden egyes lencsét egyedileg választunk ki.

Látásjavító műlencse egyedi igényekre

Szeretne egyedi, saját igényeire szabott műlencsét?

Anatómiai adottságaihoz és látásigényéhez igazodva segítünk az optimális lencse kiválasztásában.
Kollégáink várják hívást és személyreszabott információval szolgálnak.

TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉK

A trifokális műlencse olyan továbbfejlesztett multifokális lencse, amely éles kétszemes látást biztosít a távoli, a közép és a közeli távolságra is. Kényelmes megoldást jelent, hisz a trifokális műlencsét választók 80%-ának szükségtelenné válik a szemüveghasználat a mindennapokban. A páciensek 20%-ának a monitor távolsághoz a kezelést követően is igénye lehet szemüvegre, mivel az agy nem minden esetben alkalmazkodik jól ehhez a köztes fókusztávolsághoz a műlencsével. Távolra és közelre azonban ők is jól látnak majd szemüveg nélkül.

JÓ LEHET NEKEM A TRIFOKÁLIS LENCSE?
MIKOR NEM JAVASOLT A TRIFOKÁLIS LENCSE?
HA NEM BÍROM A MULTIFOKÁLIS SZEMÜVEGET, AKKOR HOGY BOLDOGULOK MAJD A TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉVEL?
HOGY FOGOK LÁTNI TROFOKÁLIS MŰLENCSÉVEL?
JÓ LEHET NEKEM A TRIFOKÁLIS LENCSE?

A trifokális lencsék nagyon sok embernek nyújthatnak tökéletes látást. Az ideális jelölt olyan 50 éve feletti személy, aki szemüveget hord közelre és esetleg távolra is, de nem szereti a szemüvegviselést. Nem számít,hogy van-e szürkehályogja vagy nincs, mindkét esetben beültethető a trifokális műlencse.

MIKOR NEM JAVASOLT A TRIFOKÁLIS LENCSE?

Vannak olyan esetek, amikor nem javasoljuk a trifokális műlencséket. Ezek a következők lehetnek:

  • Egyéb fennálló szembetegség esetén pl. szemfenéki meszesedés, retina vagy szaruhártya betegség)
  • Egyszemes betegek (vagyis olyanok, akiknél az egyik szem látása rosszabb)
HA NEM BÍROM A MULTIFOKÁLIS SZEMÜVEGET, AKKOR HOGY BOLDOGULOK MAJD A TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉVEL?

A trifokális műlencsék optikai szerkezete teljesen más elvre épül, mint a multifokális szemüvegeké. Nincs szükség a fej pozícionálására az éles látáshoz és nincs beszűkítve látótér sem. Ez azt jelenti, hogy a műlencse esetén nincs megszokási probléma.

EDOF, műlencse - Műlencse műtétek

NYÚJTOTT FÓKUSZÚ MONOFOKÁLIS ÉS EDOF MŰLENCSÉK

A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF lencsék jobb mélységélességgel rendelkeznek, mint a monofokális műlencsék, így távolra és középtávolságra jó látásélményt adnak. Teljes szemüvegmentességet nem biztosít a nyújtott fókuszú lencse, mivel a 20-40 centis olvasó távolságban a páciensnek olvasószemüvegre szüksége lesz, de a hétköznapi tevékenységek során sokkal függetlenebbé válhat a szemüvegtől, mint a hagyományos egyfókuszú lencsékkel. A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF lencse lehetővé teszi jó néhány rutin tevékenység elvégzését szemüveg nélkül, például napi bevásárlás, sportolás, tévézés, számítógépes munka, vezetést, stb. Precíz, aprólékos munkához, újság és könyv olvasáshoz viszont szükség lesz olvasószemüvegre.

EGYFÓKUSZÚ VAGY MONOFOKÁLIS MŰLENCSÉK

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak egy adott fókusztavolságra. Általában a lencse tervezését úgy végezzük el, hogy a távoli (utcai, vezetési, TV nézést távolságra) látás tökéletes legyen, és ebben az esetben közeli munkához van szükség szemüvegre.

Egyfókuszú, monofokális műlencsék - Műlencse műtét

MINDEGYIK TÍPUS KOMBINÁLHATÓ TÓRIKUS (CILINDERES) KORREKCIÓVAL IS

Ha valakinek cilinderes szemüvege vagy kontaktlencséje van (astigmatizmus), akkor a lencsebeültetést követően csak akkor fog élesen, jól látni, ha a cilinder dioptriáját a műlencse tervezésekor is figyelembe vesszük. Minden típusú műlencse esetében lehetőség van arra hogy a cilinder dioptria is korrigálható legyen a műlencsével, így létezik, monofokális, nyújtott fókuszú monofokális / EDOF és trifokális cilinderes műlencse is.

Cilinderes szemlencsék | Látásjavító műlencse

EGYFÓKUSZÚ, NYÚJTOTT FÓKUSZÚ ÉS TRIFOKÁLIS MŰLENCSE TULAJDONSÁGAIT ÖSSZEHASONLÍTÓ TÁBLÁZAT

Látásjavító műlencse - Monofokális, nyújtott fókuszú EDOF, Trifokális

SZEMÉSZETÜNKÖN A VILÁGON JELENLEG ELÉRHETŐ LEGKORSZERŰBB MŰLENCSEKET HASZNÁLJUK!

Menü