Műlencse Műtét Lépésről Lépésre

VIZSGÁLATTÓL A MŰLENCSE MŰTÉTIG

Minden egyes szemlencse műtétet részletes alkalmassági vizsgálat előz meg, amelyet követően segítünk meghatározni, hogy melyik lenne a tökéletes műlencse. Maga a műtét nagyon gyors (kb. 10 perc), teljesen fájdalommentes, rövid pihenőt követően szinte teljesen zavartalanul visszatérhet megszokott napi rutinjához.

A műlencse műtétet követően nincs más dolga, mint élvezni, ahogy napról napra, hétről hétre ismét visszatér az éleslátása. A végleges eredmény kialakulásához kb. egy hónapra van szükség.

1. VIZSGÁLAT
2. KIEGÉSZÍTŐ VIZSGÁLATOK
3. A MŰTÉT NAPJA
4. KONTROLLVIZSGÁLATOK
5. ÉLET A MŰTÉT UTÁN
6. GARANCIA, BIZTONSÁG
1. VIZSGÁLAT

Mit hozzak magammal?

 • szemüvegét,
 • korábbi szemészeti leleteit,
 • ha van valamilyen belgyógyászati betegsége, annak leleteit az elmúlt 2-3 évből,
 • az elmúlt 3 év zárójelentéseit.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

 • Ha kontaktlencsét hord, akkor a vizsgálat előtt nem szabad viselnie kemény lencséjét 3 hétig, lágyat 4 napig. Kérjük, hogy a vizsgálatra is szemüvegben érkezzen!
 • Kb. 2 órát fog eltölteni a szemészeten, ennyi ideig tartanak a vizsgálatok
 • Várakoznia nem kell majd, mert előre egyeztetett időpontban érkezik
 • Hozzon magával kísérőt! Pupillatágításos vizsgálatot fogunk végezni, amely után 2-3 óráig homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen.

Intézményünkben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk

 • Látásélesség vizsgálata: A vizsgálat azt mutatja, hogy Ön milyen jól látja a vizsgáló táblát különböző távolságokról.
 • Pupillatágításos vizsgálat: A pupilla megtágítása érdekében szemcseppet csöppentenek a szemébe. Ezt követően a szemorvos egy nagyító lencse segítségével vizsgálja meg a szemfenék állapotát, keresi a retinát és a látóidegfőt ért esetleges károsodásra vagy egyéb szembetegségre utaló jeleket.
 • Szemnyomásmérés: Érzéstelenítő szemcsepp adását követően egy eszköz segítségével mérjük meg a szem belnyomását.

szemorvosa egyéb vizsgálatokat is végezhet annak érdekében, hogy többet megtudjon szeme állapotáról és felépítéséről. Ezek alapján részletesen tájékoztatja majd Önt, hogy milyen eredmény érhető el műlencse műtéttel.

2. KIEGÉSZÍTŐ VIZSGÁLATOK

kiegeszito_vizsgalatokMűlencsetervezés

 • Ha Ön alkalmas a műtétre és orvosával kiválasztják az Önnek legmegfelelőbb műlencse típust, akkor a műtét előtt megtervezzük a beültetendő műlencséjét.
 • A műlencsetervezés, azaz biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, melynek eredménye alapján meg tudjuk tervezni az Ön egyénre szabott műlencséjét.

Belgyógyászati vizsgálatok

A műlencse műtét napján kérjük, hogy hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok eredményeit:

 • EKG vizsgálat
 • vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók)
 • vizeletvizsgálat
3. A MŰTÉT NAPJA

A műlencse műtét napján a megbeszélt időpontban várjuk kísérőjével.  Kérjük, hogy hozza magával a 3 hónapnál nem régebbi leleteit. Először találkozik recepciósunkkal, aki tájékoztatja a műtét menetéről és válaszol a kérdéseire.

mutet_napjaNyugodtan jöjjön a saját ruhájában, egyszer használatos műtéti ruhába fog átöltözni, ezt mi biztosítjuk Önnek.

Nincs altatás, sem injekció! Az érzéstelenítést szemcseppekkel végezzük, amelynek hatása tökéletes, nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni sem a műtét alatt, sem utána.

A legkorszerűbb műtéti eljárást alkalmazzuk, amely a kis seben át végzett phacoemulsificatio (ultrahangos lencseeltávolítás). A műtét lényege, hogy a szemlencsét a szemgolyón belül ultrahang segítségével apró, porszerű részekre törjük, majd ezt eltávolítjuk. Ezt követően ugyanezen a kis seben keresztül, egy előre megtervezett, összehajtható műlencsét helyezünk a szembe, amely biztosítja a jó látást.

A műtét előtt és alatt sem adunk semmilyen injekciót és a műtéti sebek olyan kicsik, hogy azokat varrni sem kell, maguktól záródnak.

A beavatkozás rendszerint kevesebb, mint 10 percig tart és fájdalommentes.

A műtét után 1-2 órát pihennie kell. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, ezt követően hazamehet, a másnapi kontrollvizsgálaton ellenőrizzük.

4. KONTROLLVIZSGÁLATOK
 • kontrollvizsgalatok1 napos kontroll: a műtét másnapján be kell fáradnia, hogy ellenőrizzük a műtét eredményét
 • 2 hónap után ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van szemüvegre, azt felírjuk az Ön számára.
 • Ezután évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.
5. ÉLET A MŰTÉT UTÁN

Hogyan fog látni a műlencse műtét után?

A beültetett műlencse nem csak a szürkehályogra jelent megoldást. Korrigálunk vele nagyfokú látáscsökkenést és sok embernek a lézeres látásjavítás alternatíváját jelenti. Ennek köszönhetően élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régen szemüvegre vagy kontaktlencsére volt szüksége. A trifokális és multifokális műlencse beültetése esetén távolra is és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül, elérhető vele a teljes szemüvegmentesség. Segíthetünk, hogy teljes értékű legyen a látása.

Közvetlenül a műtét után

A műtét után enyhe diszkomfort érzése lehet és könnyezhet is. Előfordulhat fényérzékenység. Ezek a panaszok 1-2 nap alatt javarészt megszűnnek.

Otthonában tartózkodjon a gyakori hajolástól és ne emeljen nehéz tárgyakat. Mindennapos tevékenységeit azonban nyugodtan elvégezheti.

A műtét utáni hetek, hónapok

A műlencse beültetés után a látásélesség kialakulása és véglegesedése akár több hetet is igénybe vehet. Már a műtét másnapján is sokkal élesebben, színgazdagabban fog látni. A fejlődés és javulás a műtét után fokozatos, a végleges látása kb. 1 hónappal a műtét után fog beállni.

6. GARANCIA, BIZTONSÁG

garanciaA lencseműtétet nagy biztonsággal végezzük látásjavító központunkban. Az esetleges szövődmények és komplikációk aránya a nagy tapasztalatnak, és a fejlett műtéti technikának köszönhetően nagyon alacsony. Erről az előzetes vizsgálat során részletes tájékoztatót kaphat. Amennyiben a műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő, szemészetünkön lehetőség van utólagos lézeres dioptriakorrekcióra is.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü