Szürkehályog műtét

Szürkehályog kezelése

Szürkehályog műtétek 25 év szakmai tapasztalattal, 15 év klinikai gyakorlattal, a legkorszerűbb technológiával.

MILYEN JELEK UTALHATNAK SZÜRKEHÁLYOGRA?

Ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, ne halogassa, forduljon hozzánk!

 • Homályos látás
 • Elhalványuló színek
 • Káprázás – a reflektorok, lámpák fénye vagy a napfény túl élesnek tűnik
 • Rossz éjszakai látás
 • Kettőslátás vagy többes látás egy szemen. (Ez lehet, hogy csak kezdetben van.)
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása

Ezek a tünetek természetesen más szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, de nagyon gyakoriak a szürkehályog kialakulása esetén. Ha bármilyen látásproblémát tapasztal, mindenképp keressen fel egy tapasztalt szemész szakorvost!

A műlencse visszahozza a színeket | Szürkehályog

Már Ön is tapasztalta ezeket a tüneteket?

Jelentkezzen be most fájdalommentes szürkehályog vizsgálatunkra! Adja meg elérhetőségét és kollégánk felhívja telefonon.

MI AZ A SZÜRKEHÁLYOG?

A szürkehályog vagy cataracta a szemlencse elhomályosodását jelenti. A szemlencse fontos szerepet játszik a szem fénytörésében, mert képessé teszi a szemet arra, hogy közelről és távolról is élesen láthassunk.

Szürkehályog kialakulása esetén a szemlencse fokozatosan homályosabban válik, így a látás is egyre romlik. Szürkehályog esetén a látás szemüveggel sajnos már nem korrigálható, csak operációval gyógyítható. A szürkehályog műtét során az elszürkült szemlencsét eltávolítjuk és a helyére egy speciális műlencsét ültetünk be.

VISSZAFORDÍTHATATLAN FOLYAMAT

A szürkehályog csak és kizárólag műtéttel gyógyítható! Sem gyógyszer, sem kezelések nem fordítják meg a folyamatot. Ne várjon túl sokáig szabaduljon meg a szemüvegétől minél előbb!

TUDTA?

A szürkehályog műtét a világon a leggyakoribb beavatkozás – évente több, mint 18 millió beavatkozást végeznek.

MIÉRT VÁLASSZA DR. NAGYMIHÁLY ATTILÁT?

FUNKCIONÁLIS SZEMÜVEGMENTESSÉG

Modern trifokális lencse beültetés esetén a mindennapi tevékenységek során függetlenedhet a szemüveg használatától.

25 ÉV SZAKMAI TAPASZTALAT

25 év sebészeti tapasztalat látásjavító szemműtétek területén, 15 év klinikai gyakorlat. Több mint 10.000 elvégzett szemlencse/szürkehályog-műtét.

FÁJDALOMMENTES ELJÁRÁS

Az érzéstelenítést szemcseppekkel végezzük, ennek köszönhetően a szürkehályog műtét teljesen fájdalommentes!

VÉGLEGES EREDMÉNY

Az optikai eredmény végleges, a műtétet követően évekkel sem változik a fénytörési hiba, nem változik a látása, nem romlik el a szeme!

MAGÁNORVOSI KÖRÜLMÉNYEK

A lencseműtéteket ambuláns beavatkozás keretében végezzük. A műtét után, rövid pihenést követően otthonában élvezheti a jó látást.

GYORS GYÓGYULÁS, ALACSONY KOCKÁZAT

A minőségi és korszerű technológiának, illetve Dr. Nagymihály Attila tapasztalatának köszönhetően, a gyógyulás gyors és a kockázatokat a minimálisra csökkentjük!

HASONLÍTSA ÖSSZE!

Miben más a szürkehályog műtét nálunk, mint egy állami kórházban?

DR. NAGYMIHÁLY ATTILA ÁLLAMI KÓRHÁZ
Funkcionális szemüvegmentesség Olvasószemüvegre továbbra is szükség lesz
A két szem műtéte között csupán pár hetes eltérésre számíthatunk Akár több hónap is eltelik, mire sor kerül a másik szem műtétjére
Magánorvosi körülmények Állami körülmények
Legkorszerűbb technológia Hagyományos technológia
Legmodernebb nyújtott fókuszú monofokális, EDOF és trifokális műlencsék Hagyományos egyfókuszú műlencsék

MILYEN VIZSGÁLATOK ELŐZIK MEG A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉTET?

A szürkehályog műtétet megelőzően minden esetben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk. Meghatározzuk a szürkehályog  állapotát és hogy fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés. Ezen kívül megállapítjuk, hogy milyen az az ideális műlencse, amely az adott szem látását tökéletesen korrigálni képes. Mindezt a legkorszerűbb számítógépes technológiával tervezzünk meg.

Műlencse műtét előtti vizsgálatok | Szürkehályog

MILYEN EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK, KÖRNYEZETI HATÁSOK FOKOZZÁK A SZÜRKEHÁLYOG KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT?

Szürkehályogja jó eséllyel mindenkinek lesz, aki megéri az idősebb kort, a kérdés inkább csak, hogy mikor és, hogy zavarja-e majd a látását. Összeszedtük azokat a tényezőket, melyek előre hozhatják, fokozhatják a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

 • Az életkor előrehaladásával jelentősen megnövekszik a szürkehályog kialakulásának kockázata, sőt azt is mondhatjuk, hogy az öregedés az első számú rizikófaktor.
 • Genetikai hajlam. Ha a páciens családjában gyakrabban fordul elő már akár fiatalon is szürkehályog, nagyobb eséllyel alakul ki az ő esetében is viszonylag korán.
 • Zöldhályog megléte is fokozhatja a szürkehályog kialakulásának valószínűségét.
 • Miópia, vagyis rövidlátás esetén megfigyelhető egy tendencia, miszerint rövidlátók körében gyakoribb a szürkehályog előfordulása. Abban az esetben, ha jelen van a szürkehályog és egyre “érettebbé” válik, akkor gyakran vehetjük észre, hogy “mínuszosodik” a szemünk.
 • Uveitis, a szem gyulladásos megbetegedése is megemelheti a szürkehályog kialakulásának valószínűségét, ha nem áll megfelelő kezelés alatt. Uveitis esetén szteroid szemcseppeket használunk, amelyek szintén fokozhatják a szürkehályog kialakulását.
 • A szemet ért fizikai sérülések, tompa ütések is fokozzák a szürkehályog probléma megjelenésének kockázatát. Boxolóknál nem ritka a szürkehályog már egészen fiatalon.
 • Megfigyelhető, hogy a cukorbetegek körében gyakoribb a szemlencse elszürkülése, ráadásul annak is nagyobb a valószínűsége, hogy fiatalabb korban alakul ki.
 • Fontos, hogy odafigyeljünk a súlyunkra, mert az elhízás is rizikófaktor.
 • Autoimmun betegségek, melyek ugyancsak szteroid tartalmú gyógyszeres kezelést igényelnek okozhatnak szürkehályogot.
 • Napfényből származó káros UV sugárzás. Ha valaki szemét hosszan tartó, jelentős mennyiségű napfény éri (főként fiatal, gyermekkorban), szintén kockázati tényezőt jelent a szürkehályog kialakulását illetően. Ezért is fontos, hogy a gyermekek szemét is védjük napszemüveggel vagy szemet árnyékoló sapkával.
 • Dohányzás és alkoholfogyasztás. A dohányzás, dohányfüst nem csak a dohányos szemét veszélyezteti, hanem a környezet, a passzív dohányosok esetében is megnöveli a szürkehályog megjelenésének esélyét.

HOGYAN TÖRTÉNIK A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT?

A szürkehályog műtét gyors, hosszú évtizedekre visszanyúló múlttal rendelkező beavatkozás, de természetes, ha a páciens izgul a műtét előtt. Szemészetünkön mindent megteszünk, hogy nyugodt környezetet teremtsünk, amikor a beteg megérkezik. A műtőt és az előkészítés folyamatát úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon. A beavatkozás fájdalommentes, az érzéstelenítéshez szemcseppet alkalmazunk, ezért nincs szükség altatásra, se injekcióra. Az elszürkült lencse eltávolítása steril műtőben történik, így a műtét előtt egyszer használatos műtéti ruhába kell öltözni, melyet kollégáink bocsátanak rendelkezésére a kezelés előtt. A szürkehályog műtét rendkívül gyors, általában mindössze 15 percet vesz igénybe szemenként. Ez idő alatt sor kerül a szemlencse eltávolítására és az Ön adottságaihoz leginkább illő, előzetes vizsgálaton megbeszélt műlencse behelyezésére, ami a kezelést követően biztosítja az éleslátást. A műtétet követően néhány óra múlva haza is mehet és otthoni környezetben pihenhet. Ha szeretne még többet megtudni a beavatkozás napjáról és a műtét menetéről olvassa el “Szürkehályog műtét lépésről lépésre” oldalunkat.

Szürkehályog műtét | Műlencse műtét lépések

MENNYIRE BIZTONSÁGOS A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT?

A szürkehályog műtét manapság rendkívül biztonságos beavatkozásnak számít, évente több, mint 18 millió műtétet végeznek világszerte, ezért a leggyakoribb beavatkozásként tartják számon. Dr. Nagymihályi Attila szemész szakorvos több, mint 25 év sebészeti gyakorlattal és 15 éves klinikai gyakorlattal rendelkezik. Pályafutása során több, mint 10.000 szürkehályog műtétet végzett el. A műtétek biztonságát és eredményességét a doktorúr szakértelmén kívül, a korszerű gépek és világszínvonalú technológiával felszerelt steril műtőnk is garantálják. Emellett a Budai Szemészeti Központban, ahol a műtétekre sor kerül, igyekszünk mindenki egyéni adottságaihoz igazodni és nyugodt környezetet teremteni, hogy a páciensek biztonságban és jó kezekben érezhessék magukat.

Szürkehályog műtét után - Műlencse műtét

MIRE KELL FIGYELNI A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT UTÁN?

A beavatkozást követő napokban tapasztalhat enyhe diszkomfort érzést illetve fényérzékenység és könnyezés is felléphet, ez teljesen normális és jellemzően hamar elmúlik. A szürkehályog műtét után a látáséllesség javulása fokozatos és ingadozó is lehet. Van olyan páciens, aki a műtét után egyből élesen lát, de az is előfordulhat, hogy bár a műtét után jól látott, de átmenetileg látásromlást tapasztalhat. Ettől nem kell megijedni, a végleges látásélesség 6 héttel a műtét után alakul ki. Az orvos által előírt ideig szükséges antibiotikumos és szteroidos szemcseppet alkalmazni a fertőzések megelőzése érdekében. Nem kell hanyagolni viszont a fizikai aktivitását az első héten túl, viszont a nehezebb tárgyak emelése néhány hétig kerülendő.

HÁNYSZOR KELL SZEMÉSSZEL ELLENŐRIZTETNI A SZEMET A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT UTÁN?

A műtét utáni első-második napon a páciensnek be kell jönnie kontroll vizsgálatra, hogy ellenőrizzük a műtéti területet. Ha panaszmentes a gyógyulás, az első kontroll után 2 hónap múlva javasolt újabb ellenőrzés, itt a szükséges szemüveg is felírásra kerül. Ezen túl javasolt, hogy évente vegyen részt szemészeti szakvizsgálaton.

MILYEN MŰLENCSÉT VÁLASZTHATOK A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉTHEZ?

Szürkehályog műtét esetén a páciensek választhatnak trifokális, nyújtott fókuszú, valamint egyfókuszú, másnéven monofokális műlencsék közül. Mindegyik kombinálható tórikus, vagyis cilinderes korrekcióval is, ha szükséges. A trifokális lencse segítségével a páciens távolra, középtávolságra, illetve közelre is képes lesz jól látni. Akinek a neuroadaptáció nehezebben megy, annak trifokális műlencse mellett is szüksége lehet kis dioptriás munkaszemüvegre a monitor távolsághoz. A nyújtott fókuszú lencsék távolra és középtávolságra adnak jó látásélményt, azonban közelre továbbra is szükség lesz a olvasószemüveg használatára. Az egyfókuszú vagyis monofokális műlencsék pedig egy bizonyos fókusztávolságra (távolra) képesek éleslátást biztosítani, a többi távolságra kis dioptriás szemüvegre lesz szükség. A Műlencsék menüpont alatt részletes leírást talál a különböző műlencsékről. Fontos tudni, hogy a páciens minden esetben a szemész szakorvossal közösen dönti el, hogy melyik típus lesz a megfelelő számára, azonban anatómiai adottságok egyértelműen kizárhatnak bizonyos prémium lencse típusokat a választás köréből.

Szürkehályog műtét | Műlencse műtét műlencse típusok

MEDDIG ÉRDEMES VÁRNI A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉTTEL?

Az ultrahangos módszer (phacoemulsificatio) előtt az volt az ökölszabály, hogy a szürkehályog műtétet akkor végeztek, mikor a szürkehályog „megérett”. Ez azt jelentette, hogy a hályog olyan mértékűvé vált, hogy már számottevően rontott a látáson. A várakozás indoka az volt, hogy ekkor még egy darabban – egy kb. 10 mm-es – seben keresztül távolították el a megkeményedett szemlencsét, és néha vele együtt a lencsetokot is. A modern ultrahangos módszernek köszönhetően, a szemlencsét darabokra lehet szedni és ezeket az apró darabokat egy mindössze 2-3 mm-es nyíláson keresztül eltávolítani. Így a lencsetok is kisebb eséllyel sérül. Az ultrahangos módszer lehetővé tette, hogy a betegeknek ne kelljen megvárni a szürkehályog okozta látásromlást és életminőség csökkenést. A módszernek hála már nagyon korai stádiumban gyorsan és biztonságosan, altatás és varratok nélkül végezhető a szürkehályog műtét.

“Nem érdemes halogatni szürkehályog műtétet. A kezeletlen szürkehályog folyamatosan rontja a látást, egyre jobban “megérik”, a szemlencse keményebbé válik. Amikor a szürkehályog „túlérett” stádiumba kerül, a sebész részéről nagyobb odafigyelést igényel a beavatkozás és a szövődmények kialakulásának kockázata is fokozódik. A gyakorlat az, hogy a beavatkozást egyre korábbi életkorban végzik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél fiatalabb a páciens, annál gyorsabban a regenerálódás és a sebész dolga is egyszerűbb. Az életkor előrehaladtával megjelenő egyéb szembetegségek (diabetes retinopathia, macula degeneráció, zöldhályog stb.) is kisebb eséllyel befolyásolják a műtéti eredményt fiatalabb korban” – mondja Dr. Nagymihály Attila, szürkehályog sebész.

Gyakori kérdések a szürkehályoggal kapcsolatban

Mi az a szürkehályog?

A szürkehályog vagyis cataracta a szemgolyó elülső részében található szemlencse elhomályosodása, ami a kor előrehaladtával szinte mindenkit érint. A szemlencse elkezd elszürkülni, sárgulni, ami meggátolja a fény útját a szem belsejébe. A látásromlás folyamata lehet gyors és lassú is, valamint teljes látásvesztéssel is végződhet. Szerencsére műtéttel bármelyik fázisban kezelhető a szürkehályog és a látás visszaállítható.

Mi a szürkehályog kezelésének módja?

Sajnálatos módon a szürkehályog gyógyítására ma még nem ismerünk gyógyszeres kezelést, vagy más kevéssé invazív gyógymódot. Az egyetlen ma ismert gyógymód a szürkehályog műtét, ami egy 10-15 perces beavatkozás.

Mikor érdemes elvégeztetni a szürkehályog műtétet?

A beavatkozás a betegség bármelyik stádiumában elvégezhető, sőt látásjavító céllal tiszta lencse cserére is van lehetőség. Minél előrehaladottabb azonban a szürkehályog, azzal arányosan nő az esetleges komplikációk kialakulásának az esélye a műtét során. Nem érdemes tehát megvárni, hogy a hályog “megérjen”. Érett hályognál nem csak a műtét lehet bonyolultabb, de az életminőség is romlik, hiszen minél előrehaladottabb a betegség, annál rosszabb a páciens látása.

Miért válasszam Dr. Nagymihály Attilát, ha szürkehályog műtétről van szó?

Dr. Nagymihály Attila több mint 10.000 sikeres szürkehályog műtéten van túl, emellett több, mint 25 évnyi sebészeti gyakorlattal rendelkezik. Nem csak azt tartja szem előtt, hogy megszabaduljon a szürkehályogtól, hanem azt is, hogy utána látása az adottságaihoz mérten a lehető legjobb legyen. Mivel a műtétekre magán egészségügyi központban kerül sor, a két szemet egy napon műti és nem kell várnia hónapokat a másik szem kezelésére. Emellett a legmodernebb technológiákkal dolgozik és a páciens több típusú prémium műlencse közül tudja kiválasztani azt, ami az ő igényeinek a leginkább megfelel.

Menü