Kemény Dénes

„Megváltoztak a mindennapjaim, minden távolságra kiválóan látok a műlencse műtét óta!”

Kemény Dénes (válogatott vízilabdázó, edző, olimpikon) számára már nincs szemüveghez kötve a látás öröme. Aktív mindennapjainak szerves és bosszantó részét képezték korábban a szemüveg-keresgéléssel töltött percek, azonban ez mára már nem okoz neki akadályt. Hobbijait – a horgászatot és a vadászatot – is szabadabban végezheti műlencse műtéte óta.

Dénes számára a tökéletes látás hiánya új problémaként lépett fel, mivel egész életében tűpontosan látott mindent. 40-45 éves korában kezdett el a változásra felfigyelni, és mint kiderült, ő sem menekülhetett az időskori szemromlás vagyis a presbyopia elől. Az újságolvasás, számítógép használat vagy a főzés elképzelhetetlenné vált olvasószemüveg nélkül, mivel a közeli fókusz nem működött olyan jól mint fiatalabb korában. Dénes agyafúrt megoldást talált ki a probléma áthidalására: „Vettem csaknem 50 darab olvasószemüveget, darabonként pár ezer forintért, és minden olyan helyre bekészítettem egyet, ahol szükségem lehet szemüvegre: kocsiba, nyaralóba, teraszra…” – mesélte nevetve a sportoló.
„Egyik kedves barátom, Szabó Bence rácsodálkozott, hogy szemüveggel olvasok, mire megkérdeztem tőle, hogy Ő nem? Bence mosolyogva válaszolt nekem: Már nem! Elmesélte, hogy hol és hogyan zajlott a műtét, és tanácsolta, hogy esetleg nekem is érdemes lehet elmennem egy látásjavító szemlencse műtét előtti szemészeti vizsgálatra. Mindez a Covid járvány idején történt, így akkor rögtön nem cselekedtem, de elraktároztam az információt” – mondta a sportoló.
Dénesnek egy kérdésre volt rendkívül fontos választ kapnia: a szemlencse műtét végleges eljárás, vagy az évek múltával meg kell majd ismételni? „Alapvetően, ha egyéb látáskárosító szembetegségek nem jelentkeznek, akkor a szemlencse beültetés élethosszig tartó éleslátást biztosít. Trifokális lencse beültetése esetén ez azt jelenti, hogy távolra, közelre és középtávolságra is élesen fog látni a páciens. A műlencse műtétet 45-50 éves kor felett javasoljuk azoknak, akik számára zavaró a szemüveg viselése az aktív életvitelük miatt” – mondta Dénes műtétét végző Dr. Nagymihály Attila.

„A műtét előtt kétszer is, több műszerrel alaposan megvizsgáltak a szemészeten. A műtét napján nagy könnyebbség volt számomra, hogy nem volt semmilyen különösebb előírás, nem kellett éhgyomorral menni. Összesen 2 órát kellett körülbelül a műtét helyszínén töltenem, ami igazán hamar el is telt. Úgy gondolom, hogy maga a műtét inkább lelkileg izgalmas, mint fizikailag. Számomra az a pár perc volt igazán érdekes, mikor a saját szemlencsémet kivették, viszont a műlencsét még nem kaptam meg, érdekesség, hogy ilyenkor is lát az ember, de csak fényeket. A műtét során az orvos és az asszisztens is folyamatosan tájékoztatott arról, hogy éppen mi történik a szememmel, ami sokat segített abban, hogy megőrizzem a nyugalmamat. A műtét végén kaptam a szememre egy-egy műanyag kagyló formájú védőeszközt, amiben egészen viccesen néztem ki, szerencsére másnap reggelre már le is vehettem” – mesélt a műtét napjáról Dénes.

„Néhány nap után, hatalmas örömömre, mindent el tudtam olvasni. Megszokásból még pár napig mindig nyúltam az olvasószemüvegem után, mikor valamit el szerettem volna olvasni. Kis idő múlva már a gyógyszeres doboz hátoldalán lévő apróbetűs mondatokat is el tudtam olvasni, amit még szemüveges időszakomban sem sikerült tökéletesen. A műtét után azt az instrukciót kaptam, hogy minél több tevékenységben próbálgassam az új lencséket, hogy az agyam hozzászokjon. El is mentem egy vadászatra, ahol a 400-500 méterre lévő őzeket is láttam a messzelátó segítségével, amit sokkal kényelmesebb volt használni szemüveg nélkül” – árulta el tapasztalatait az edző.

„Az első kontroll alkalmával az orvos megállapította, hogy 100%-os az olvasásom, a távollátásom pedig 120%-os. Ezt először nem is tudtam értelmezni, hogy lehet még tökéletesebb a látásom a tökéletesnél? Végre nem kell a szemüvegért nyúlnom, ha el szeretnék olvasni valamit, és a távollátásom is olyan, mint fiatalon volt. Ezzel a műtéttel a mindennapjaim alapjaiban változtak jó irányba!” – mesélte örömtelien.

 

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü