Kell használni olvasószemüveget a szürkehályog vagy lencseműtét után?

Az olvasó szemüveg eltüntethető-e szürkehályog műtéttel vagy lencseműtéttel?

A szemlencse beültetés vagy a szürkehályog műtét esetén egy műlencsét ültetünk be a szembe, ez lehet egyfókuszú, nyújtott fókuszú vagy többfókuszú.

Az egyfókuszú lencse esetén, a látás csak egy adott távolságra lesz éles, vagy közelre vagy távolra. Ebben az esetben a többi távolságra mindig kell szemüveg. Például, ha valaki közelre lát élesen a műlencsével, akkor monitorhoz és távolra mindig kell majd szemüveget használnia. Az egyfókuszú lencse ennél többet nem tud.

A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF lencsék jó látásélményt adnak távolra és közép távolságra, nagyobb szabadságot biztosítva az olvasószemüvegtől. Precíz közeli látást igénylő feladatokhoz, olvasáshoz azonban ezzel a lencsével is szükség lesz olvasó szemüvegre.

Ezzel szemben a multifokális vagy trifokális, úgynevezett sokfókuszú lencse beültetése esetén nem kell szemüveget hordania semmilyen távolságra. Ezeket a lencséket a páciensek többségénél be lehet úgy mérni, hogy közelre, közép távolságra és távolra is teljes legyen az éleslátás.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü