Mi az a tompalátás és hogyan kell kezelni?

Mi az a tompalátás? Kezelhető egyáltalán felnőtt korban?

A látásunk világrajövetelünk után rengeteget alakul és fejlődik, több évnek kell eltelni, hogy szemünk a megtanulja, hogyan kell látni.

Abban az esetben amikor a látás mechanizmusa nem alakul ki vagy működik a megfelelő módon, tompalátásról beszélünk. Ilyenkor az egyik szem nem éri el a teljes (100%-os) látás képességét. Kezelése kizárólag gyerekkorban lehetséges a megfelelő szemüveg viselésével (takarásos módszer).

A látásfejlődés általában a tizenéves kor elejére befejeződik, ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, akkor ezen utána már sajnos nem lehet segíteni. Más szavakkal, ha a teljes, tökéletes látás nem érhető el szemüveges korrekcióval, akkor tompalátásról beszélünk. A tompalátás lehet kismértékű, ha a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de előfordulhat olyan is, hogy a 10%-ra sem korrigálható a látás.

HOGYAN ALAKUL KI A TOMPALÁTÁS?

A tompalátás (ambliópia) gyermekkorban alakul ki, amikor az agy valamilyen oknál fogva figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információt, és a másik szemet preferálja. A gyermekkor egy szenzitív periódus a látásfejlődés szempontjából, hiszen, ha ebben az időszakban valami gátolja a látás fejlődésének normális menetét, később már nem lesz lehetőség visszafordítani a tompalátás okozta károkat. A tompalátás általában kancsalság vagy a két szem közötti nagy dioptriakülönbség következtében jön létre.

MILYEN JELEK UTALHATNAK ARRA, HOGY GYERMEKÜNK TOMPALÁTÓ?

  • Gyakori fejdöntés
  • A gyermek sokszor hunyorog és/vagy becsukja az egyik szemét
  • A gyermek szemei nem egy irányba mozognak
  • Észrevesszük, hogy problémája adódik a mélységérzékeléssel
tompalátás - gyermekkori tompalátás - tompalátás kezelése - tompalátás lézeres szemműtét

HOGYAN KEZELHETŐ A TOMPALÁTÁS?

A tomalátás jelen tudásunk szerint csak gyermekkorban kezelhető, hiszen ez az a szenzitív periódus, amikor az agy “megtanul látni” a neurológiai érés során. Felnőttkorban már nem javítható a tompalátó szem látásélessége. Ezért hihetetlen fontos, hogy korán észrevegyük a problémát, és amilyen gyorsan csak lehet el kell kezdeni a kezelést. A kezelés a “jó szem” letakarásával történik, erre azért van szükség, hogy rábírjuk a rosszul látó szemet a munkára, a környezet vizuális értelmezésre. Ilyenkor érdemes, olyan feladatokat végeztetni a gyermekkel, amiket szívesen csinál és a szem fókuszálását igénylik, mint például rajzolás, gyöngyfűzés.

A LÁTÁSJAVÍTÓ MŰTÉT SEGÍT A TOMPALÁTÁS KEZELÉSÉBEN?

Felnőtt korban sajnos a tompalátáson nem lehet segíteni. Elvégezhető a szürkehályog és a látásjavító lencseműtét is, de egy szem tompalátása esetén csak olyan látásélességet lehet elérni műtéttel, ami szemüveggel a legjobb látásként kihozható.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü