Mi az a tompalátás és hogyan kell kezelni?

Mi az a tompalátás? Kezelhető egyáltalán felnőtt korban?

A látásunk világrajövetelünk után rengeteget alakul és fejlődik, több évnek kell eltelni, hogy szemünk a megtanulja, hogyan kell látni.

Abban az esetben amikor a látás mechanizmusa nem alakul ki vagy működik a megfelelő módon, tompalátásról beszélünk. Ilyenkor az egyik szem nem éri el a teljes (100%-os) látás képességét. Kezelése kizárólag gyerekkorban lehetséges a megfelelő szemüveg viselésével (takarásos módszer).

A látásfejlődés általában a tizenéves kor elejére befejeződik, ha az agy addigra nem tanulja meg a teljes látás képességét, akkor ezen utána már sajnos nem lehet segíteni. Más szavakkal, ha a teljes, tökéletes látást nem érhető el szemüveges korrekcióval, akkor tompalátásról beszélünk. A tompalátás lehet kismértékű, ha a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de előfordulhat olyan is, hogy a 10%-osra sem korrigálható a látás.

Felnőtt korban sajnos a tompalátáson nem lehet segíteni. Elvégezhető a szürkehályog és a látásjavító lencseműtét is, de egy szem tompalátása esetén csak olyan látásélességet lehet elérni műtéttel, ami szemüveggel a legjobb látásként kihozható.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü