Mi is az a másodlagos szürkehályog?

Mit jelent a másodlagos szürkehályog? Mik a tünetei?

A másodlagos szürkehályog vagy utóhályog a műlencse beültetést követően kialakult lencse mögötti tok hegesedését, megvastagodását jelenti. Ez a jelenség megakadályozza a fény átjutását a retinára. Megjelenése hónapokkal vagy akár évekkel a műtét után kezdődhet. Fokozatos látásromlás a tünete. A másodlagos szürkehályog az esetek 20-50%-ban előfordulhat, tehát viszonylag gyakori.

Mi okozza a másodlagos szürkehályogot?

A másodlagos szürkehályog látásjavító szemlencse műtét és szürkehályog műtét után alakulhat ki, amikor a lencse hátsó tokján hámsejtek szaporodnak fel. A jelenség tehát nem a korábban műtött szürkehályog újbóli megjelenése, hiszen a szürkehályog a behelyezett műlencsén már nem tud kialakulni.

Nem lehet megjósolni, hogy mely páciensnél fog megjelenni, de a tapasztalatok szerint fiatalabbak esetében némileg gyakoribb, de idősebb pácienseknél is előfordulhat, hogy a szervezet így reagál.

Mik a másodlagos szürkehályog tünetei?

A másodlagos szürkehályog a szürkehályoghoz hasonló tünetekkel járhat, érintheti az egyik vagy mindkét szemet.

  • A látásélesség romlása, amely akadályozza a közeli és távoli látást.
  • Zavaró fények, különösen éjszaka a lámpáknál.
  • Nehézségek a színérzékelésben.
  • Homályos vagy kettőslátás.

Hogyan kezelhető a másodlagos szürkehályog?

A kezelés módja egyszerű. Egy gyors, úgynevezett YAG-lézeres kezeléssel (capsulotomia) szüntetjük meg a problémát, melyet pupillatágításban végzünk. A beavatkozás fájdalommentes, a lézer tulajdonképpen egy kis ablakot vág a lencsetokra, hogy a fény újra akadály nélkül jusson el a retinára. A YAG kezelés után gyors látásjavulás várható, viszont gyulladás megelőzésére szemcseppet kell használni az orvos utasítása szerint. Lehetséges, hogy a beavatkozást követő napokban a látás lassabban tisztul ki és úszkáló homályok is megjelenhetnek a látótérben, melyek az esetek többségében néhány nap után megszűnnek, ritkán azonban tartósan is jelen lehetnek.

A másodlagos szürkehályog nem újulhat ki, így a kezelés végleges eredményt hoz. Nagyon kivételes esetekben azonban előfordulhat, hogy a kezelés ismétlése indokolt, ha például a lencsetokon elkészített nyílás nem bizonyul kellően nagynak, ami további panaszokat okoz a látásban.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü