Miben különbözik a multifokális műlencse és a szemüveg?

Meg kell szokni a multifokális lencsét úgy, mint a multifokális szemüveget? Meddig tart megszokni, és meg kell-e egyáltalán szokni?

A multifokális szemüveget sokaknak nehéz megszokni, mivel felül van a távoli dioptria, alul az olvasó, kettő között pedig a monitor és kizárólag a meghatározott szűk szegmentumon keresztül lehet látni az adott távolságra élesen. A teljesen zavartalan látást korlátozza a multifokális szemüveg.

A szemüveg esetén a dioptria nem terjed ki a lencse teljes szélességére, hanem egy adott sávra van korlátozva, csak egy csatornán belül lehet élesen látni. A tökéletesen látás érdekében a multifokális szemüveggel a fejet fel-le és balra-jobbra kell fordítani, hogy az adott távolságra megtaláljuk a fókuszt.

Ezzel szemben a multifokális műlencsén nincsenek különböző dioptriájú területek, ezért élesen fogunk látni minden távolságot, nem lesz szükséges folyton az adott távolságban a fókuszt keresni. Bárhová nézünk, bármilyen távolságra, ott élesen látunk majd. A műlencse esetében nem kell olyan kompromisszumot kötni, mint a multifokális szemüveg esetében.

A multifokális műlencse beültetés után általában egy két nap után (de max. két héten belül) teljes az éleslátás. Előfordulhat szemfáradtság és fejfájás, de az agy hamar hozzászokik az új szemlencséhez.

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü