Cukorbetegség Esetén Lehetséges-e A Szürkehályog Műtét?

A diabétesznek sajnos többféle szövődménye is lehet (pl. diabéteszes retinopátia), amely a szemet érinti. Leggyakrabban a szövődmény kialakulása azon múlik, hogy a cukorbetegség mennyi ideje áll fenn, milyen súlyos és mennyire jól kezelt, beállított.

Egyik gyakori látást érintő szövődmény a szürkehályog. A cukorbetegek hajlamosabbak erre a szembetegségre, valamint több szemészeti tünetet is tapasztalhatnak meg miatta. Leggyakrabban a retinán, illetve a retina ereiben jelentkeznek elváltozások. Szerencsére ezek ma már lézerrel, műtéttel kezelhetőek és karbantarthatóak.

A szürkehályog diabétesz esetében is operálható, azonban különösen nagy figyelmet kell szentelni a szemfenéki szövődmények állapotára és stabilitására. A szemfenék nem lehet változó állapotban. Figyelni kell a cukorbetegség miatti elfajulásokra is, amelyek akár romolhatnak a műlencse beültetés után.

Minden esetben kötelező a szemlencse műtét előtt laborvizsgálatot, vérképet készíteni. Nagyon jól beállított cukor esetén lehetséges csak a szürkehályog műtét! Rosszul beállított, labilis vércukor esetén a műtétet nem lehet elvégezni.

Műlencse szemműtét GYIK | Dr. Nagymihály Attila

Kérdése van? Bejelentkezne?

Kollégáink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

Menü